Whisky Pana Lisa

Whisky. Tak to widzę

  • HOME
  • DESTYLARNIE
  • ROAD TO 100
  • KSIĄŻKA
  • DZIENNIK
  • PAN LIS

O

WIĘCEJ

Krótko o sobie

Piję, podróżuję, obserwuję, uczę się i piszę. Wszystko, aby w przyszłości zabutelkować dobrą whisky.

Pan Lis

@whiskypanalisa na Facebooku

Whisky Panalisa

@whiskypanalisa na Instagramie

whiskypanalisa

whiskypanalisa

#Laphroaig z dymem i bez. Pół godziny i ogromna #Laphroaig z dymem i bez.

Pół godziny i ogromna różnica w widoczności. W Port Ellen było biało. Do tej pory nie jestem pewien czy to opalanie torfu z Laphroiga (wszakże mają silent season), czy Port Ellen maltings i ich suszenie.
Powolny, słoneczny dzień na Islay #Bowmore #Port Powolny, słoneczny dzień na Islay #Bowmore #PortEllen #Laphroaig #Lagavulin #Ardbeg #Bunnahabhain #Ardnahoe #lazyday
Not a bad Day in the office 😅 #zapachurlopu Not a bad Day in the office 😅

#zapachurlopu
Jak bywać na salonach, to od razu na największyc Jak bywać na salonach, to od razu na największych!

W ubiegły czwartek miałem absolutnie obłędną przyjemność uczestniczyć w gali rozdania nagród Scottish Whisky Awards. OK, może jeszcze nie jako Whisky Pana Lisa, ale kto wie, może w przyszłości i taki scenariusz napisze życie. 

Jak zwykł mawiać Zbigniew Wodecki, na początku swojej kariery warto jest podczepić się pod kogoś znanego. Pan Zbigniew zaczął od Bacha. Ja natomiast podziękuję mojemu obecnemu pracodawcy za możliwość podziwiania finalistów z prawie to pierwszego rzędu.

Dodam tylko jedno. Stężenie znanych osobistości świata whisky na metr kwadratowy było przeogromne. Gdyby budynek się zawalił i wszyscy obecni nie stawiliby się w poniedziałek w pracy, szkocka branża gorzelnicza stanęłaby w obliczu gospodarczej katastrofy. Całe szczęście nic podobnego nie miało miejsca. Udało mi się uścisnąć kilka dłoni i zamienić parę słów z poznanymi wcześniej ludźmi. Jak dobrze znów spotkać tyle znajomych twarzy i pogratulować wygranych.

Wspomniany wieczór zaliczam do kategorii bardzo udanych, głównie dzięki całemu zespołowi BNS!
Oby więcej takich! (dni w sensie, zespół już jest)
Kochani Radiosłuchacze i Czytelnicy, Z żalem pr Kochani Radiosłuchacze i Czytelnicy,

Z żalem pragnę wszystkich tu zgromadzonych poinformować, iż w miniony piątek zakończyłem moją przygodę z Artisanem.

Tak. Whisky mekka żegna się ze swoim Padawanem, ja odchodzę z pewnym smutkiem, lecz z odwagą spoglądam w przyszłość.

W tym miejscu nie pozostaje mi nic, jak podziękować @Derek i @Fiona za 2 lata 1 miesiąc i 18 dni wspólnej przygody. 
Za daną mi szansę na pracę, która jednocześnie pozwalała mi rozwijać swoją pasję w możliwie najlepszym wydaniu. 
Za każdą możliwość spróbowania whisky, szczególnie tych, które nie były ogólnie dostępne, wszystkich przedpremierowych wydań czy sampli z beczek niedostępnych dla nikogo. 
Za elastyczny grafik pracy, który pozwalał na opiekę nad Gabrysią. 
Za wsparcie, gdy Gabcia wylądowała w szpitalu i trzeba było poskładać się do kupy.
Za niestrudzoną naukę angielskiego, którym dzisiaj posługuję się w mowie o wiele lepiej niż podczas mojej pierwszej zmiany. 
Za szansę na poznanie tak wielu osób związanych ze światem whisky- właścicieli firm, reprezentantów marek, whisky blogerów, a w szczególności wszystkich miłośników whisky przybywających do Artisana z każdego zakątka świata.
Za polecenie mnie innym osobom co poskutkowało zakupem pierwszej beczki whisky, czyli co by nie mówić, realizację kolejnego whisky-marzenia.

Czego się nauczyłem? Przede wszystkim cierpliwości. Na dobre rzeczy trzeba poczekać co Derek powtarzał mi wielokrotnie. Dowiedziałem się, że praca w gastronomii to nie rurki z kremem, tylko niekończące się seria wyrzeczeń, trudu i znoju. Potrafi też przynosić satysfakcję, ale to nie jest łatwy kawałek chleba. Dobrze, że zespół był zgrany - dziękuję w tym miejscu wszystkim moim współpracownikom- Amy, Apryl, Declan, Cameron, Nicola, Craig, Jamie i Abbey. Mam nadzieję, że wytrzymaliście ze mną i moim poczuciem humoru.
Ugruntowałem swoją whisky-wiedzę popartą organoleptycznymi doznaniami. Gdy zaczynałem digitalizować whisky menu startowałem z pozycji około 1900 butelek. Zamykam ją teraz na poziomie dokładnie 2604 pozycji. Niech mój następca o nią dba, tak jak ja.
Wpis na Instagramie – 17978046884373489 Wpis na Instagramie – 17978046884373489
Wczytaj więcej Obserwuj na Instagramie
© Prawa autorskie Whisky Pana Lisa 2024 | Polityka prywatności | Polityka plików cookies
Zarządzaj zgodą

Dla sprawnego działania strony, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak np. zachowanie podczas przeglądania. Brak wyrażenia zgody lub jej wycofanie może niekorzystnie wpłynąć na niektóre funkcje strony.

Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}